30 januari 2023

Lezing over macro-oecumene

maandag 30 januari 2023 om 19.30 u. in de kerk van Godsheide
Luc Vankrunkelsven spreekt over macro-oecumene

Organisatie: Trefcentrum voor Levensbeschouwingen (UMB)
Plaats: kerk van Godsheide, Kiezelstraat 132, 3500 Hasselt
Inkom: gratis
Inlichtingen: felixbergers@hotmail.com of 089/35 64 20
Inschrijven: niet nodig

Deze en vele gelijkaardige activiteiten vind je steeds terug in: www.socialekalender.be

De spreker is Luc Vankrunkelsven, bekend als oprichter van Wervel, de Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw (1989). Hij hanteert ook het begrip macro-oecumene. Zelf vertelt hij hierover: “Oecumene werd lang alleen bekeken als dialoog tussen kerken. Met macro-oecumene wordt bedoeld dat we ook kunnen leren en dialogeren met tal van andere inspiraties.”
Luc vankrunkelsven hielp zopas een macro-oecumenisch psalterium van de Braziliaanse bevrijdingstheoloog en benedictijn Marcelo Barros vertalen. Hij zal dat die avond gebruiken ter illustratie. Er zijn namelijk gebeden opgenomen van moslims, van de Candomblé e Umbanda, van de boeddhisten e.a. Herman Verbeek componeerde vanuit dezelfde inspiratie meditatieve gezangen, die op de avond zullen gebracht worden door Hugo Keunen (de dirigent van het solidariteitskoor Kantikune). Luc ging 25 keer naar Brazilië en de avond zal daardoor gekleurd zijn. Naast het psalterium van Barros herkent hij zich al decennialang in de transreligieuze gedichten/zangen. We zullen die avond bij enkele van die zangen stilstaan.

Luc is zelf norbertijn, en was een tijdlang directeur van het bezinningscentrum van de abdij van Averbode. Momenteel is hij ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat.

Op 1 mei ging in Godsheide het Trefcentrum voor Levensbeschouwingen van start.
Hiermee wil de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang de stap zetten van dialoog naar actieve samenwerking tussen levensbeschouwingen.
Samen willen we bouwen aan een spirituele herberg waarin iedereen welkom is. In dit licht vinden er in de plaatselijke kerk o.a. lezingen plaats.