Leeskring Mystiek Siloam

Titel   Leeskring Mystiek Siloam
Wanneer: Zondag 26 mei van 10 tot 12 uur
Onderwerp: Kennismaking met het gedachtegoed van Anna Shepherd
Prijs: 10€
Plaats: Holsteenweg 17, 3520 Zonhoven
Begeleider: Samenstelling teksten en begeleiding: Hilde Vandormael
Inhoud: Anna (Nan) Shepherd was naast docent Engels aan het Aberdeen College of Education schrijfster, tuinier en bergwandelaar. ‘The living Mountain’ schreef ze in de latere jaren van de Tweede Wereldoorlog.

In de verstoorde en onzekere wereld van de oorlogsjaren beschouwde ze haar ode aan de berg als een toevluchtsoord. Pas in 1977 werd het boek gepubliceerd.

We lezen enkele fragmenten uit deze poëtische ZEN-verkenning van  de bergketen, de Cairngorms in Schotland.

‘Nan Shepherd woonde nooit ergens anders dan in Schotland waar ze ook geboren werd, in een dorp aan de voet van de Cairngorms. Ze was goed opgeleid en bereisd, maar ze keerde altijd weer terug naar huis.

Ze was gek op de Cairngorms. Ze schreef: ‘De geest kan niet bevatten wat het te bieden heeft, en gelooft lang niet altijd wat het wel bevat.’

Een deel van Nan Shepherds levenslange relatie met de bergen is dat ze ophield naar de toppen van de diverse plateaus van de Cairngorms te snellen.

Aanvankelijk draait het allemaal om de opwinding van de klim. Hoe ver kan ze gaan? Hoe snel?

Dan begint ze rondjes te draaien als een hond met een goede neus. Ze merkt dat ze graag in de bergen is.

Vaak geeft de berg zichzelf pas volledig als ik geen bestemming heb, als ik nergens in het bijzonder aankom, maar slechts op weg ben gegaan om bij de berg te zijn, zoals je een vriend bezoekt met geen ander doel dan zijn gezelschap. 

In de laatste maanden van haar lange leven lag Nan Shepherd in het ziekenhuis, niet langer in staat om haar geliefde bergen in te gaan. Maar haar geest ging door met klimmen. Ze kon niet worden vastgezet.’

Welkom!

Info bij Lieve Vandormael, l.vandormael2@gmail.com