Israëlisch-Palestijns conflict

Mark Cornelis
Minderbroedersstraat 9/0201
3000 Leuven
cornelis.mark@telenet.be

België veroordeelt ‘met klem’ aanvallen op Israëlische burgers.

“België veroordeelt ‘met klem’ de massale raketaanvallen die de Islamitische organisatie Hamas uitvoert op Israëlische burgers” zei de minister van Buitenlandse Zaken Lahbib op 7 oktober 2023.

Akkoord, maar waar blijft de veroordeling van Israëlische militairen die gedurende decennia bombardementen uitvoeren op Gaza? En waar blijft de veroordeling van kolonisten die gedurende vele jaren verdedigd door Israëlische militairen Palestijnse burgers doden, verwonden, gevangen nemen en vernielingen aanbrengen? Waar blijft de veroordeling door België van de extreem rechtse politici en zelfs ministers in de Israëlische regering, die thans aan de oorzaak liggen van de ‘escalatie van geweld’ in het Israëlisch-Palestijns conflict?

Minister Lahbib zei nog: “Onze gedachten gaan uit naar alle getroffenen”. Ook de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel veroordeelt het geweld en zei ook: “Mijn gedachten zijn bij alle slachtoffers”.

Akkoord, maar waarom horen we dit niet wanneer Palestijnse burgers afgeslacht worden? Gaan de gedachten hier uit naar ‘alle getroffenen’, naar ‘alle slachtoffers’? In de mededeling van Lahbib en Michel zijn de Palestijnse er niet bij. Michel voegde er duidelijk aan toe: “De EU is op dit afschuwelijk moment solidair met het Israëlische volk”.

Ursula von der Leyen, presidente van de Europese Commissie, veroordeelt de aanvallen van ‘terroristen van Hamas’ tegen Israël. En ze voegt er aan toe: ‘Israël heeft het recht om zich te verdedigen tegen zo’n afschuwelijke aanvallen”.

Akkoord, maar weerom: dat horen we enkel wanneer Israël aanvallen te verduren krijgt. Wanneer zal de EU hetzelfde zeggen wanneer Palestijnen aangevallen worden? Hebben zij dan geen recht om zich te verdedigen? Zij zijn toch bezet door Israël en niet omgekeerd en wij hadden in 1940 toch ook het recht om ons te verdedigen tegen de Duitse bezetter.

Wanneer wordt de oorzaak van het conflict, de bezetting en kolonisering van Palestina door Israël, weggenomen?

Wanneer worden alle betreffende resoluties van de UNO afgedwongen en uitgevoerd?

Wanneer wordt vrede en gerechtigheid daadwerkelijk verwezenlijkt?

Opus justitiae pax! Vrede is het werk van gerechtigheid!

Mark Cornelis – Leuven