Leeskring Mystiek

Leeskring Mystiek Siloam
Wanneer: Zondag 23 juni van 10 tot 12 uur
Onderwerp: Ode aan de Verwondering – Ode aan Caroline Pauwels
Ronduit, overpeinzingen van een possibilist.
“Volgens Einstein zijn er 2 manieren om je leven te leiden: doen alsof niets een wonder is of doen alsof alles een wonder is. Ik kies voor het tweede.”
Caroline Pauwels is een door en door radicale humaniste. In tegenstelling tot sommige vroegere en oudere vrijzinnigen gaat ze niet wild tekeer tegen religie en godsdiensten. Ze brengt een positief verhaal en is overtuigd dat de mens de wereld beter kan maken (possibilist). Waarden als vrijheid, gelijkheid en verbinding draagt ze hoog in haar vaandel. Om deze waarden te realiseren in haar universiteit heeft ze muren gesloopt. Ze zocht verbinding met de stad Brussel, met andere universiteiten, met wetenschappers, kunstenaars, jongeren en kinderen. Ze heeft grenzen verlegd.

Laten we hopen dat religies en godsdiensten met haar gedachtegoed in dialoog gaan.

 

Caroline Pauwels was hoogleraar communicatiewetenschappen en directeur van SMIT, een onderzoekscentrum dat zich specialiseert in de studie van informatie- en communicatietechnologieën tot ze in 2016 werd verkozen tot rector van de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens haar tweede ambtsperiode, in de zomer van 2019 werd ze ziek, ze leed aan maag-en slokdarmkanker. In 1921 was ze gastcurator van Theater Aan Zee, in Oostende. Ze koos als thema ‘Amor Mundi’, verwondering, verbondenheid en zorgeloosheid.
Ze overleed op 5 augustus 2022 op 58-jarige leeftijd.

“Aan het einde van het jaar ga ik onder de kerstboom liggen en overloop ik het voorbije jaar. En stel me vooral de vraag: ben ik blij met de dingen die ik doe en die ik gedaan heb? Als ik dat niet ben, dan weet ik dat ik zaken volgend jaar anders zal aanpakken. Zo ben ik dan ook weer: ik moet altijd even achteromkijken om vooruit te gaan.”
Uit een interview van Herte De Cleyn  (Libelle 40/2021)

De tekstbundel is samengesteld door Lut Goemans en Arseen de Kesel op basis van twee recente boeken van Caroline Pauwels : ‘Ode aan de verwondering’ en ‘Ronduit. Overpeinzingen van een possibilist’.Prijs: 10€
Plaats: Holsteenweg 17, 3520 Zonhoven.
Begeleiding: Lut Goemans en Arseen de Kesel
Bijdrage: 10 euro
Info bij Lieve Vandormael, l.vandormael2@gmail.com